یکی از بخش های مهم در تجارت و ترخیص کالا از گمرک کشورهای دیگر خرید خارجی از کارخانه ها و شرکت های کشورهای مختلف می باشد .
امروزه با رشد تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، ماهیت و روشهای عرضه و تأمین کالاها و خدمات به سرعت در حال تغییر است، به طوری که شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک، تأثیر مواردی مانند افزایش گونههای متنوع رقابت، خلق فعالیتهای تجاری جدید، کیفیت کالاها و خدمات، نوآوری و تکنولوژیهای بهروز، تمرکز و عدم تمرکز در فرایندهای تولید و تأمین را بر کسب و کار خویش مشاهده میکنند. از این رو واحد سازمانی خرید خارجی در این مقوله نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
مراحل خرید خارجی
- انتخاب منبع فروش کالا
- اعتبارسنجی تامین کننده
- اخذ پروفرما
- تایید کالا بنابه درخواست مشتری
- تنظیم قرارداد خرید
- پرداخت هزینه پیش پرداخت طبق پروفرما و پرداخت کامل در زمان قبل از شروع حمل
- اخذ اسناد حمل و مورد نیاز جهت آماده سازی کالا و ارسال آن
- هماهنگی بقیه مراحل اعم از ثبت سفارش ، امور بانکی و ارزی ، حمل کالا توسط حمل و نقل بین المللی، ترخیص کالا از گمرکات ، حمل کالا از گمرکات به انبار خریدار
عوامل ریسک خرید خارجی
- عوامل درون سازمانی : مسائل مالی که شامل نقدینگی شرکت ، تامین منابع مالی و سقف اعتبارات است.
- مسائل فرایندی و تصمیم گیری که شامل تکمیل به موقع پرونده خرید است .
- سیستم اتوماسیون شرکت که شامل سفارش گذاری به موقع همراه با جزئیات کامل است
- عوامل برون سازمانی : شامل بررسی ویژگی های بازار مانند انحصاری بودن کالا و شناسایی مناطق مختلف جهت یافتن بازار بهتر است.
- قوانین و مقررات بازرگانی و دولتی ، تعرفه های گمرکی ، تامین منابع مالی ، براورد هزینه مواد اولیه و کالای مورد نظر تحویل به موقع ، شیوه پرداخت و جابه جایی پول میباشد
- قابلیت تأمین کننده برای تحویل محصولات با کیفیت مورد نظر. هر محصولی که با سطح پایین تری از کیفیت مورد نظرتحویل داده منجر به از دست رفتن اعتبار شرکت می شود.
- مشکلات عدم تحویل به موقع سبب عدم کارایی شبکه خرید میشود. که ممکن اسیت سبب تاخیر در تامین مواد اولیه شود که خود موجب خسارت مالی است.
- ثبات مالی تامین کننده با فاکتورهای زیادی شناخته میشوند.
- شناسایی کیفیت مورد نظر براساس روش های مختلف اعتبارسنجی که زمان زیادی صرف آن خواهد شد.
- شناسایی به موقع و درست کلاهبرداری های مالی و کیفیتی