ترانزیت چیست؟
ترانزیت صرفاً تحویل کالا یا اقلامی است که فروشنده برای خریدار ارسال می کند، اما هنوز به دست خریدار نرسیده و در راه است. به عبارت دیگر یک سری مراحل است که طبق آن کالا از مبدا به مقصد ارسال می شود و ممکن است در میانه راه در شهر یا کشور ثالث در منطقه حفاظت شده نگهداری شود تا به شهر مقصد ارسال شود.
حمل کالا و عبور از مرز دارای قوانین و مقررات خاصی است که باید توسط فروشنده، خریدار و شرکت یا شخص حامل کالا رعایت شود. بسیاری از کشورها نیازهای خود را از طریق ترانزیت توسط کشورهای دیگر تامین می کنند. زیرا هیچ کشوری قادر به تامین تمام نیازهای خود از داخل کشور نیست. به همین دلیل کشورها با یکدیگر روابط تجاری دارند و بسیاری از کالاها از کشورها خارج و وارد کشور می شوند.
قانون ترانزیت ایران
در ماده ۱ قانون حمل و نقل و ترانزیت کالای خارجی تعریف ترانزیت به شرح زیر است: «به تدریج به درخواست صاحب کالا از یک نقطه مرزی وارد خاک جمهوری اسلامی ایران می شود. از کشور و از همان نقطه یا سایر نقاط مرزی کشور خارج می شود.»
- میزان ورود کالا به مناطق حفاظت شده در صورت درخواست صاحب کالا برای حمل آن به مقاصد داخلی، مشمول قوانین و مقررات کالاهای وارد شده به کشور خواهد بود.
ترانزیت خارجی
کالاهای ترانزیتی خارجی پس از انجام تشریفات گمرکی در مبادی ورودی گمرک، مستقیماً به گمرک خروجی حمل می شود. صاحب کالا یا شرکت حمل و نقل که به عنوان نماینده صاحب کالا شناخته می شود، اظهارنامه عبور را در دو نسخه در گمرک ورودی تنظیم می کند.
نکات مهم در ترانزیت خارجی
برای ترانزیت خارجی اخذ مجوزهای لازم و ارائه آن به همراه اظهارنامه ترانزیت الزامی است. گاهی اوقات مانیفست محموله های ترانزیت خارجی که با قایق وارد می شود به جای بارنامه پذیرفته می شود. کالاهایی که توسط گمرک یا پست دولتی یا شرکت های حمل و نقل دولتی تا مرز خروجی حمل می شوند، گمرک می تواند به جای تمام یا بخشی از ضمانت نامه، ضمانت نامه معتبر کتبی بپذیرد.
فرق ترانزیت کالا با صادرات کالا
اگر بخواهیم به صورت کلی به فرق ترانزیت و صادارت بپردازیم باید گفت که ترانزیت به معنای انتقال کالایی که تحت نظارت گمرک تشریفات گمرکی آن انجام نشده از گمرکی به گمرک دیگر است. اما صادرات به معنای ارسال کالا و خدمات به کشور دیگر می باشد که این روش چون داری سود بازرگانی است و کالا از کشور خارج می شود باید کلیه تشریفات گمرکی کالا با دقت انجام شود و هزینه های عوارض گمرکی و سود بازرگانی آن به گمرک پرداخت شود.